Luxury Travel Tipping Guide

TippingTipping 2Tipping4
Hier is het lijstje van Forbes dat aangeeft welk bedrag aan fooi hoort bij welke functie in een luxe hotel. De bedragen liggen in de US over het algemeen flink wat hoger dan we in Nederland gewend zijn, omdat de meeste functies daar hoofdzakelijk de fooien als inkomen hebben.

Je begrijpt nu ook het verschil tussen een Bell Boy, een Doorman en een Congierge. Nota bene: Een zichzelf respecterende Congierge is van alle markten thuis, een soort wandelende Gele Gids, kan van alles voor je regelen, en is, als het goed is, lid van Les Clefs D’Or. De link is van de Nederlandse club en daarop kan je zien dat er in Nederland helemaal niet zo veel echte congierges zijn. De club van professionele congierges wordt ook wel genoemd “De Gouden Sleutels” of “Golden Key Society of Concierges” met meer dan 3.500 leden in 40 landen.

Bereisde roelen uit mijn omgeving adviseren altijd om de fooi vooraf te geven, vooral niet achteraf, want als de fooi redelijk geacht wordt, geniet je er zelf van mee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.